lauantai 8. syyskuuta 2012

Residency day 6: Mistä saksalaisuudessa oikein on kyse?

Sateisenä päivänä ei ajatuskaan liikkunut erityisen hyvin. Materiaalia kerätessä löytyi kuitenkin tämä video, joka kertoo saksalaisuudesta jotakin hyvin tärkeää.
Germanity: Part 1 - Education
http://www.youtube.com/watch?v=lliHC7QSiG8&feature=relmfuhttp://www.youtube.com/watch?v=lliHC7QSiG8&feature=relmfu

Olemme tänään enimmäkseen keskittyneet käytännön asioiden hoitamiseen: Ensin ystävällinen Tamperelainen kirjastotyöntekijärouva toi meille Metson varastosta kolme kappaletta Pikku-Heidi -teosta. Tämän jälkeen kävimme pilailukaupassa katsomassa Heidi-naamiaisasua.

Aikuisille suunnattu Pikku-Heidi -asu.

Lisäksi lähestyimme sähköpostitse sosiologian professoria ja suomalaista performanssitaiteilijaa haastattelupyynnöin. Sosiologian professorille lähti seuraava sähköposti:

Hei,
olemme kaksi teatterintekijää Helsingistä ja työskentelemme nyt kuluvan syyskuun ajan residenssissä täällä Tampereella, Tampereen yliopiston tutkivan teatterityön keskuksella. Työstämme esitystä nimeltä Heidi Klein, joka saa ensi-iltansa kansainvälisellä Baltic circle-festivaalilla Helsingissä, marraskuussa 2012. Lisää informaatiota esityksestä, meistä, sekä festivaalista löytyy osoitteesta
http://balticcircle.fi/type/performances/lind-ojanen-fin-heidi-klein/

Esityksemme käsittelee ensisijaisesti nimiä, identiteettiä, sekä sinun erityisalaasi perhettä; omia perheitämme, perheen käsitettä, sen velvotteita, perhettä yhteiskunnallisena yksikkönä ja nimeä siihen kuulumisen tunnusmerkkinä.

Löysimme tietosi Tampereen yliopiston nettisivuilta ja kiinnostuimme aiheista, joita olet tutkinut. Pyytäisimmekin siis sinua harkitsemaan, voisimmeko jonakin päivänä haastattella sinua perheestä, koska olet selvästi tämän aiheen asiantuntija. Esityksemme seuraa dokumenttiteatterin perinnettä, joka velvoittaa meitä myös hankkimaan ja esittelemään tietoa aiheistaimme, sen sijaan että vain taiteellisen vapauden turvin tulkitsisimme omia kokemuksiamme. Asiantuntijoiden haastattelut tulevat olemaan yksi keskeinen osa esityksemme materiaaleista.

Kysymykset joihin mm. kaipaisimme vastausta ovat seuraavanlaisia:
Miten perhe-instituutio on syntynyt, sekä milloin ja miksi?
Onko ydinperhemaali edelleen relevantti? Onko se hajoamassa tai kehittymässä johonkin suuntaan, ja miten yhteiskunta tukee / ei tue sitä?
Mikä on perhe? Missä sen rajat kulkevat, ts. keitä siihen kuuluu ja keitä rajataan sen ulkopuolelle?
Millaisin eri tavoin perhe voi hajota, esimerkiksi avioerojen yleistyminen ja uudenlaiset asumis- ja elämismuodot.
Millaisia ovat saksalaisten ja suomalaisten perhemallien erot?

Jos haastatteu (videolle) mahtuisi aikatauluusi ja se saattaisi sinua kiinnostaa, voi meihin ottaa yhteyttä koska tahansa sähköpostitse tai puhelimitse. Olisimme erittäin kiitollisia avustasi ja ammattitaidostasi. Lisätietoa ja kysymyksia voi tietenkin myös esittää. Mikäli et itse ehdi mukaan projektiimme, osaisitko mahdollisesti suositella jotakuta kolleegaasi joka saattaisi olla kiinnostunut auttamaan meitä?

Ystävällisin terveisin,
Anni Ojanen, TeM, ohjaaja
ja
Heidi Lind, TeM, äänisuunnittelija


Lopuksi:
"Jo kauan ennen kuin ymmärsin asiasta mitään teoreettisesti, olin tietoinen siitä tosiseikasta, että identiteetti on alusta pitäen keksintöä. Identiteetti muodostetaan siinä epävakaassa pisteessä, missä "ääneenlausumattomat" subjektiviteettia koskevat tarinat tapaavat historian ja kulttuurin kertomukset. "

-Stuart Hall: Identiteetti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti